1 2 3 4 5

Rijles met handbediening

Handbediening is een zeer praktische en toegankelijke manier om auto te kunnen rijden wanneer u niet (meer) goed met uw voeten en benen kunt werken. Handbediening maakt het autorijden met allerlei lichamelijke beperkingen mogelijk.

Rijles in een aangepaste auto

Rijlessen en autorijden zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Rijden in een niet-aangepaste auto is bijvoorbeeld lastig of onmogelijk voor mensen met een dwarslaesie, verlamming of ander functieverlies in de voeten en/of benen. Het controleren van de auto met handsegmentgas (handgas) en een handbedrijfsrem bieden hierbij uitkomtst. Deze aanpassingen kunnen enkel worden gemonteerd in een auto met automatische transmissie, kortweg ook wel automaat genoemd. De lesauto van JvG Rijopleidingen beschikt is een moderne Toyota Prius voorzien van dergelijke handbediening.

 

Rijles met handgas en handbedrijfsrem

Het gas kan worden bediend door het naar u toe trekken van een ringsegment naast het stuur. De handbedrijfsrem (HBR) wordt gecontroleerd door een hendel van u af te duwen. Als beide aanpassingen, handgas en -rem, worden gebruikt, moeten de ‘normale’ pedalen te allen tijde zijn ingeklapt. Zo kunnen deze niet, eventueel per ongeluk, ook worden bediend.

Rijles met enkel handbedrijfsrem

JvG Rijopleidingen biedt ook rijlessen met een enkel een aangepast remsysteem, door middel van de handbedrijfsrem. Het segmentgas kan dan worden bediend met de voet via het normale gaspedaal, onderin de auto. Het gebruik van enkel een handbedrijfsrem is met name een uitkomst voor bestuurders die niet (meer) genoeg kracht in de benen hebben om goed en veilig te kunnen remmen. Het gasgeven lukt dan vaak nog wel, omdat hierbij simpelweg minder kracht in de voeten en benen nodig is.

Rijden met een stuurknop

De lesauto bevat ook een SmartSteer-stuurknop met schakelaars die op het stuur te bedienen zijn. Het gaat hier o.a. om een richtingaanwijzer, groot licht, dimlicht, ruitenwissers voor- en achter en de claxon.

Meer informatie over rijles met handbediening

In een comfortabele en moderne aangepaste lesauto