Lessen in uw tempo
Soms moeten we twee stappen terug zetten om er een vooruit te maken. Gaat het te snel? Dan doen we het rustiger aan.
Uw vrijheid terug
Denk eens aan alle dingen die u kunt doen wanneer u weer veilig kunt autorijden. Denk ook eens aan de dingen die u nu laat.
Veiligheid eerst
Rijden zonder rijangst is veiliger voor u en uw omgeving. Maak de kans op een ongeluk kleiner door te kiezen voor goede begeleiding.
Aanpak op maat
We beginnen met een kennismakingsgesprek waarin u alles kunt vragen. Daarna maken we een plan van aanpak.
%
De helft van de Nederlanders zit wel eens nerveus achter het stuur. Naar schatting hebben 800 000 tot 1 miljoen mensen een vorm van rijangst. Van deze groep durven naar schatting 500 000 mensen helemaal geen auto (meer) te rijden. Jan van Grinsven biedt deze groep mensen de helpende hand (aan het stuur).
Wat is rijangst?
Een niet-functionele angst om een voertuig te besturen of bijrijder te zijn. Niet perse in een auto. Rijangst of axamofobie is inmiddels een bekend fenomeen, ook in Nederland. Rijangst beperkt mensen in hun vrijheid en onafhankelijkheid.
Voorbeelden van rijangst
Mensen met rijangst mijden bijvoorbeeld snelwegen, bruggetjes, onoverzichtelijke bochten, inhalen op smalle(re) rijstroken of het rijden van normale snelheden. Het rijden buiten de eigen regio of buiten Nederland kan ook een probleem zijn, net als het rijden in bepaalde weersomstandigheden zoals mist of sneeuw. Dit zijn slechts voorbeelden van rijangst. Deze fobie kan zich op meer manieren uiten.
Wat zijn de symptomen van rijangst?
Rijangst kan verschillende symptomen opwekken, waarbij ook combinaties mogelijk zijn. Rijangst is te herkennen wanneer deze symptomen zich voordoen bij het autorijden of meerijden:
- Opvliegers
- Benauwdheid/ademnood
- Pijn op de borst
- Hartkloppingen
- Paniekaanvallen
- (Hevig) transpireren
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Trillen en beven
- Koude rillingen
- Flauwte/slapheid
- Angst om zelfbeheersing te verliezen
- (Overdreven) ontwijkend gedrag
- Verkramping
Mogelijke oorzaken van rijangst
Rijangst kan bijvoorbeeld onstaan na of bij een ongeval, trauma, psychische problemen, (angst)stoornissen en andere fobieën. Er kan ook sprake zijn van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Hierbij herbeleven mensen een trauma. Rijangst kan ook beginnen met kleine onderzekerheden. Of bij onvoldoende ervaring op de weg, misschien wel door een gebrekkige rijopleiding. Dan is er wellicht een vaardighedentekort. Of de instructeur heeft een negatieve indruk gemaakt. Angst om te rijden kan ook onstaan na te weinig ervaringskilometers, direct na het behalen van het rijbewijs. Bijvoorbeeld omdat er niet direct een eigen auto beschikbaar is of omdat er altijd iemand anders rijdt. Ontwijkend gedrag komt hierbij ook voor met excuses als ‘mijn man rijdt wel’ of ‘we gaan wel met het openbaar vervoer naar die drukke stad’. Rijangst komt ook voor ten gevolge van verkeersagressie, bijvoorbeeld na een ongeluk waarbij er door schuld een ongeval is veroorzaakt. Dat kan al bij de kleinste blikschade of het raken van spiegels van tegenliggers. Veel voorkomende oorzaken van rijangst zijn:
- Een paniekstoornis
- Overbelasting en stress
- Gebeurtenis of trauma
- Faalangst
- Routinegebrek
- Vaardighedentekort
- Verkeersagressie
- Een andere (angst)stoornis

Jan van Grinsven
Rij-instructeur, coach en begeleider bij rijangst
Jan van Grinsven helpt u graag (weer) veilig op weg, wat de oorzaak van uw rijangst ook is en wat de symptomen ook zijn. Jan van Grinsven is niet alleen een ervaren rij-instructeur. Hij heeft namelijk ook meer dan 25 jaar gewerkt als ambulanchauffeur. Hij weet hoe het is om te rijden onder druk. Daarnaast heeft hij door de jaren heen veel geleerd over ongevallen, trauma’s en allerlei ziektebeelden. Deze kennis komt vaak goed van pas tijdens zijn rijlessen voor mensen met rijangst.
Doorbeek negatieve patronen. Neem rijles bij rijangst.
Professionele begeleiding voor alle leeftijden.